Magyarországon az egy főre jutó napi lakossági vízfogyasztás 135-140 l-re tehető. Hogy mire mennyit használunk naponta, azt a fenti ábrán láthatjuk.
A 140 l-ből csak 21 l az, amire ivóvíz minőségben lenne szükségünk.Fürdésre, WC-öblítésre az alacsonyabb minőségű nyers víz is megfelelne. Utóbbira eseteleg olyan víz, amit egyszer már használtunk valamire.
Földünk felületének 70%-át víz borítja.
Az emberi test 70%-a víz.

Lakóhelyünkön, a Kék Bolygón az élet vízalapú. Napjainkra a víz lett a legértékesebb természeti erőforrásunk, a vízkész­letek birtoklásáért kíméletlen – és a hétköznapi ember számára sokszor láthatalan – harc folyik.
A XXI. század a víz évszázada.
Az emberi édesvízfelhasználás megoszlása
Nézzük, mire használjuk
ezt az értékes kincset

Az 1. ábra az emberi édesvíz felhasználás megoszlását mutatja! Ugye hihetelen, hogy mekkora a – döntően iparszerű, nagyüzemi technológiákat alkalmazó – me-zőgazdaság részesedése a vízhasználatból! Ehhez ké-pest nem tűnik jelentősnek a lakossági vízfogyasztás. Pedig minden cseppnek nagy ára van, amiért nem csak mi fizetünk, hanem a természeti környezetünk is. A háztartásokban felhasznált víz teljes egészében ivóvíz minőségű, melynek az úgynevezett nyersvízből törté-nő előállítása, csővezetékeken történő szállítása jelen-tős energiát igényel, akárcsak a vezetékes vízből kelet-kező szennyvíz szállítása és kezelése.
Minden csepp számít!
 • Ne folyasd feleslegesen a vizet (fogmosás, mosogatás)!
 • Használj víztakarékos WC-tartályt!
 • Javítsd meg a csöpögő csapot!
 • Használj takarékos zuhanyfejet!
 • Szerelj víztakarékos perlátort a csapokra!
 • Gyűjtsd össze vödörben a fürdővizet és a mosógép öblítővizét és azt használd felmosáshoz, ruhák áztatásához, a WC–öblítéséhez!
Szürkevíz hasznosítása
visszaforgatással

A mosás, mosogatás, tisztálkodás során keletkező enyhén szennyezett vizet szürkevíznek nevezzük. A szürkevíz főleg szappant, mosószert és zsíradékot tartalmaz. Ha nem kerülnek bele gyógyszer és növényvédőszer maradványok, vagy egyéb mérgező anyagok, önmagában nem veszélyes a környezetre. Házilag könnyen kezelhető, deríthető és felhasználható öntözésre, kerti tó vízellátására vagy újra használható mosásra, fürdésre.
A WC használata során keletkező víz a feketevíz.
A szürkevíz bőven fedezi a WC öblítéséhez szükséges mennyiséget. Még akkor is rendelkezésünkre áll 68 liter, ha a mosogatásból és az egyéb használatból eredő szennyvizet magasabb szennyezettsége miatt nem forgatjuk vissza.
Mire van szükségünk a szürkevíz
újrahasznosításához?

 • Tartályra a szürkevíz tárolásához, a pincében elhelyezve
 • Külön vízvezetékre, amely a mosdóból, fürdőből és mosógépből távozó vizet a tartályba vezeti
 • Egy másik külön vízvezetékre a tartály és a WC között
 • Házi vízműre, ahhoz, hogy a víz a pincéből a WC-be juthasson
 • Vízkezelő egységre a baktériumok szaporodásának és a szennyeződések lerakódásának megakadályozására

Az Ökollégiumban egy 3000 literes tartály gyűjti a fürdők és mosdók vizét (lásd a fotón). Mivel a kollégiumban a tisztálkodás és a WC használat teszi ki a víz-felhasználás több mint 90%-át, így a beruházással elért vízmegtakarítás elérheti a régi vízfelhasználás 35-40%-át.
Egy radikális megoldás
Belgiumban ma már 700.000 ember használja az ún. vízönellátó rendszert.

A megfelelő módon összegyűjtött esővizet beton ciszternákban tárolják, majd szűrés és tisztítás után az egész háztartásban azt használják. Mivel nem termelnek fekete vizet, a szürke vizet derítés után visszaforgatják, vagy közvetlenül hasznosítják.
Best World Bookamker williamhill.com reviewbbetting.co.uk
November   2019
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30