Ne menjen
füstbe az energia!
Korszerű fűtésrendszer
kondenzációs kazánnal
Egy ház teljes energiaveszteségének akár 20%-át is elérheti a kéményen át távozó energia. Ha ehhez hozzáadjuk a tökéletlen égésből származó veszteséget, a fűtés során keletkező teljes veszteség ennek akár a duplája is lehet!
A fűtésre fordított energia jelentős csökkentését érhetjük el a fűtési rendszer korszerűsítésével. Mivel döntően fosszilis energiahordozók elégetéséből származó energiát használunk épületeink fűtéséhez és a melegvíz előállításához, nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal dolgoznak a tüzelőberendezéseink. Minden fűtési rendszer lelke a kazán. Ahhoz, hogy a legkevesebb tüzelőanyagból a legtöbb hasznosítható hőt hozzuk ki, több alapfeltétel szükséges:
  • 1. jó hatásfok
  • 2. optimális méretezés
  • 3. precíz beállítás
  • 4. rendszeres karbantartás
Egy elavult, nem megfelelő hatásfokú, rosszul méretezett, elhanyagolt kazánban 2-3-szor annyi energiahordozót is felhasználhatunk ugyanahhoz a hasznos hőmennyiséghez, mint egy minden feltételnek megfelő, korszerű berendezésben.
hatásfok
A kazánok, tüzelőberendezések hatásfokát a gyártók megadják. Ez az adat irányadó lehet ahhoz, hogy a különböző berendezéseket össze tudjuk hasonlítani. A legjobb hatásfokkal a kondenzációs kazánok rendelkeznek, az ún. éves hatásfokuk akár 105% is lehet. Ez úgy lehetséges, hogy a fűtőérték kiszámításánál a hagyományos kazánnal maximálisan kinyerhető energiamennyiséget vették 100%-nak. A hagyományos kazánoknál a kéményen távozó 160-260 oC-os füstgáz magas energiatartalmú vízgőzt tartalmaz. A vízzel és meleg levegővel távozó energiát természetes veszteségnek tekintik a fűtőérték meghatározásánál.
A kondenzációs kazánok a vízgőz lecsapatásával (kondenzációjával) visszanyerik és hasznosítják a gőz hőenergiáját . A kéményen távozó gáz 40-45 oC. A füstgáz alacsony hőmérséklete miatt a megfelelő „huzatról” ventillátor gondoskodik. A lecsapodó savas kémhatású víz a szennyvízvezetékbe kerül.
A hagyományos kazánok lecserélése kondenzációs kazánra 20-35%-os energiamegtakarí-tást jelent!
A berendezés környezetkímélő, egységnyi fűtőanyagra vetítve lényegesen kevesebb szén-dioxidot és egyéb káros szennyezőanyagot juttat a levegőbe, mint a hagyományos kazánok.
Kondenzációs gázkazánok az Ökollégiumban
✔ jó méretezés
A túlméretezett kazán pazarol. A tüzeléstechnikai hatásfok folyamatos üzemre vonatkozik, teljes terhelés mellett. Minél több a ki-bekapcsolás, annál kisebb lesz a tényleges hatásfok a gyári adathoz képest.
✔ pontos beállítás
A rossz beállítások (akárcsak egy autónál a nem megfelelő levegő/üzemanyag arány) 5-10 %-kal rontják a hatásfokot. Az ellenőrzés legyen a rendszeres karbantartás része!
✔ rendszeres karbantartás, tisztítás
Gáztüzelésnél az égőfej elszennyeződése, fa- és széntüzelésnél a korom és kátrány lerakódása (kályhában és kéményben egyaránt) csökkenti a hatékonyságot. A karbantartás elhanyagolása nemcsak pazarláshoz vezet, hanem az idő múlásával egyre fokozódó tűz- és balesetveszélyt jelent!
befektetés a jövőbe
A jó minőséget és a hatékonyságot meg kell fizetni. De vajon megtérül-e a plusz kiadás?
A megterülési idő függ az energiaárak alakulásától. Például egy 2001-ben vásárolt korszerű kazán teljes megtérülési ideje akkori árakon számolva 10 év lett volna, de a gázárak drasztikus emelkedése miatt valójában 6 év alatt megtérült.
Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a környezetkímélő technológiával az élhető környezet fenntartásába fektetünk.
A kombinált kazánok nemcsak a fűtéshez szolgáltatnak energiát, hanem a használati melegvizet is előállítják, így ennél a tételnél is energiát takarítunk meg a megfelelő hatásfokkal.
túlfűtés = pazarlás
Ha egy átlagos szigetelésű lakásban télen csak 21oC-on tartjuk a hőmérsékletet 23oC helyett, akkor 12%-ot, ha 20oC-ra állunk vissza 25oC-ról, akkor 30%-ot takaríthatunk meg a fűtési energiából. Sokba kerül a túlfűtés, ezért azokat a helyiségeket, amelyekben funkciójuk miatt elegendő az alacsonyabb hőmérséklet, fűtési szezonban tartsuk alacsonyabb hőfokon (Pl. a hálószobákban elegendő a 16-18 oC, és még egészségesebb is). Az időszakosan használt helyiségeket csak akkorra fűtsük fel használati hőfokra, amikor ténylegesen igénybe vesszük őket (pl. fürdőszoba).
Egy korszerű központi fűtésrendszer szerves része a szabályozó egység, amely minden helyiségben a beállított értéken tartja a hőmérsékletet. Ugyanezt a funkciót töltik be a helyiségenként felszerelt termosztátok.
Az Ökollégiumban az előző fejlesztési ütemben felszerelt kondenzációs kazánhoz a projekt keretében egy jól szabályozható, radiátoros rendszer készült. Ezzel újabb nagy lépést tettünk a környezetkímélő, energiatakarékos üzemeltetés felé.
Nemcsak a jó kazán, hanem a
megfelelő fűtőfelület is fontos!
egy épület hőszigetelése számokkal alátámasztható, nagyban megtérülő befektetés.
Best World Bookamker williamhill.com reviewbbetting.co.uk
December   2019
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31